Veľkomoravský archeopark v Mikulčiciach tento týždeň ožije

20.05.2013 Celý región

Brno (TASR) - Česká republika si tento rok pripomína 1150. výročie príchodu solúnskych bratov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu mnohými podujatiami, ktoré sa konajú pod záštitou najvyšších štátnych a cirkevných predstaviteľov.
Epicentrom týchto osláv budú dve moravské lokality – národná kultúrna pamiatka Slovanské hradiště pri obci Mikulčice a slávna baroková Bazilika Nanebovzatia Panny Márie a sv. Cyrila a Metoda vo Velehrade.
Archeopark Slovanské hradiště sa najmä vďaka pravoslávnej cirkvi, ktorá oslavuje sviatok solúnskych bratov 24. mája, stane už tento týždeň (24.–26. mája) dejiskom trojdňových osláv s bohatým programom orientovaným na historicko-kultúrne a náboženské témy. V rámci programu vystúpi i slovenská klávesová legenda Marián Varga.
Mikulčickí návštevníci si budú môcť prehliadnuť toto vzácne veľkomoravské miesto, rozprestierajúce sa na brehu rieky Moravy. Vďaka archeologickému výskumu sa tu podarilo odkryť veľkomoravský palác, v ktorom mohol sídliť Rastislav, ako aj základy 12 chrámov.
Táto asi 50-hektárová historická lokalita ašpiruje spolu so slovenským kostolíkom sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch, nachádzajúcich sa na druhom brehu rieky Moravy, o zápis do Listiny svetových kultúrnych pamiatok UNESCO.
Vrcholnou a vskutku historickou udalosťou počas mikulčických osláv bude bohoslužba celebrovaná konštantínopolským patriarchom Bartolomejom I. na mieste, kde pôsobili sv. Cyril a Metod.
Priamy následník patriarchu Fótia, ktorý presvedčil byzantského cisára Michala III., aby k Slovanom vyslal Konštantína a Metoda, sa bude modliť neďaleko základov jedného z veľkomoravských chrámov. Neďaleko tohto miesta stojí od roku 2009 impozantné bronzové súsošie od slovenského sochára bulharského pôvodu Emila Venkova
 

Vyberte región